Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

ΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

 



Εξαιρετική ψηφιακή εφαρμογή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των κεφαλαίων 34 και 35  ( Μαθηματικά Γ ΄ Τάξης βιβλίο μαθητή) καθώς επίσης και στο  κεφάλαιο 15 ( Μαθηματικά Δ ΄ Τάξης βιβλίο μαθητή) για τη διδασκαλία των δεκαδικών αριθμών. 

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΤΑΞΗ



Για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας,  προβλέπεται  ένα διάστημα από την έναρξη του σχολικού έτους, κατά το οποίο ακολουθείται διαφοροποιημένο πρόγραμμα σε σχέση με αυτό που προβλέπεται για την υπόλοιπη χρονιά. Ο ιδιαίτερος αυτός χρόνος που διατίθεται στα παιδιά της Α’ τάξης κρίνεται απαραίτητος λόγω της πολύ ευαίσθητης ηλικίας και της μεγάλης αλλαγής που σηματοδοτεί το Δημοτικό για αυτά. Την περίοδο αυτή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον προφορικό λόγο και στη σύνδεσή του με τον γραπτό. Βασικές έννοιες για την περίοδο αυτή είναι ο αναδυόμενος γραμματισμός και η φωνολογική επίγνωση. Εδώ θα βρείτε ένα εγχειρίδιο με δραστηριότητες που στοχεύουν στα προαναφερόμενα και έχει ετοιμάσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΞΙΚΟ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

 


Αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη με 75.500 λήμματα έκδοση του Χρηστικού Λεξικού, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Το Λεξικό παρουσιάζει 17 καινοτομίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι: κατάρτιση του λημματολογίου από εκτενείς έντυπες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, καθιέρωση διπλής ορθογραφίας για ορισμένες λέξεις, αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας ζώων και φυτών, αναλυτική παρουσίαση των συνδυαστικών δυνατοτήτων των λέξεων, ακριβής υφολογικός προσδιορισμός λέξεων και εκφράσεων και παράθεση της χρονολογίας πρώτης εμφάνισης πολλών αγγλικών και γαλλικών λέξεων και στερεότυπων εκφράσεων ως συμβολή στην Ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

 





Πρόκειται για πρόταση από το Π.Ι Κύπρου η οποία περιλαµβάνει,  διδακτικά εργαλεία για την κατανόηση και την παραγωγή προφορικών και γραπτών κειµένων. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριµένη πρόταση αφορά τόσο σε µονοτροπικά κείµενα (γλωσσικά, εικονικά, ηχητικά κ.ά.) όσο και σε πολυτροπικά κείµενα (κείµενα, δηλαδή, τα οποία συνδυάζουν δύο ή και περισσότερους σηµειωτικούς τρόπους και πόρους, π.χ., γλώσσα και εικόνα, εικόνα και ήχο κ.ο.κ.), έντυπα ή και ψηφιακά.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

ΚΥΚΛΟΣ

 H διερεύνηση της έννοιας των στοιχείων του κύκλου μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας Geogebra στο  σύνδεσμο



Διδάσκοντας τα κλάσματα με αναπαραστατικά μοντέλα. Η περίπτωση των ράβδων κλασμάτων (fraction tiles)



Το συγκεκριμένο άρθρο οριοθετεί την έννοια του μοντέλου για το γνωστικό αντικείμενο των Μαθηματικών, παράλληλα  αναδεικνύει  τη σημασία του στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία.  Παρουσιάζονται τα μαθηματικά μοντέλα αναπαράστασης που χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία των κλασματικών αριθμών (μοντέλα εμβαδού ή περιοχής, μοντέλα συνόλων, μοντέλα μήκους ή μέτρησης). Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο αναπαραστατικό μοντέλο των λωρίδων/ράβδων κλασμάτων (fraction strips or fraction tiles) και παρατίθενται συγκεκριμένα διδακτικά παραδείγματα για την αξιοποίησή του. 

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

ΑΚΕΡΑΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ






To εφαρμογίδιο περιλαμβάνει δύο διαφορετικά μοντέλα της πρόσθεσης ρητών αριθμών (αριθμητική γραμμή και πλακίδια) και δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν και να επιβεβαιώσουν τον κανόνα με τον οποίο μπορούν να υπολογίζουν το αποτέλεσμα της πρόσθεσης δύο ρητών αριθμών.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

ΥΛΙΚΟ ΙΕΠ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ




Τα τελευταία χρόνια η διαφοροποίηση στη διδασκαλία και τη μάθηση προβάλλεται με αξιοσημείωτη συχνότητα σε εγχειρίδια διδακτικών προσεγγίσεων και πρακτικών που εκδίδονται τόσο στην ελεύθερη αγορά όσο και στο πλαίσιο διεθνών και εθνικών οργανισμών και φορέων (ενδεικτικά, UNESCO, 2004α, Alberta Education, 2010). Συγχρόνως, ένας μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων στην εκπαιδευτική αρθρογραφία αφιερώνεται σε διάφορες πτυχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ





  Chronas  είναι ένα νέο site που υποστηρίζει τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας.   Μία από τις βασικές λειτουργίες που προσφέρει στο χρήστη είναι η κατανόηση της διαμόρφωσης των συνόρων των χωρών-αυτοκρατοριών κατά την διάρκεια των τελευταίων 2.000 χρόνων. Κάνοντας κλικ σε χώρες / περιοχές / αυτοκρατορίες θα εμφανιστεί και η  ανάλογη καταχώρηση για αυτές στην Wikipedia, η οποία μπορεί να διαβαστεί και στα ελληνικά από τους μαθητές, επιλέγοντας «ελληνικά» στις ρυθμίσεις της.   Δείτε το video σχετικά με τις άλλες λειτουργίες .

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Ιστορία με διαδραστικούς χάρτες και βίντεο






Εδώ θα βρείτε μια σειρά από διαδραστικούς χάρτες που μπορείτε να τους εντάξετε στο μάθημα της Ιστορίας





Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος




Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης ανοίγει πιλοτικά στο κοινό
Δωρεάν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, προσφέρει στο κοινό πιλοτικά το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, μία νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.
Οδηγίες εγγραφής


Προκειμένου να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καλείσθε να πραγματοποιήσετε τα τρία ακόλουθα απλά βήματα:





Ελληνικά Μνημεία UNESCO

  Το πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία της UNESCO» αποτελεί έργο του Τμήματος Εκπαιδευτικ...